Kapcsolat


Nagyobb térképre váltás

RENDELÉSI HELYEK, IDŐK:

ÓCSA

2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. út 42.

Kedd: 9.00 - 11.00 és 15:00-18:00

Telefonos egyeztetés alapján! 

A hét többi napján sürgősségi ellátás, kisműtétek, és esztétikai beavatkozások előzetes egyeztetés alapján! A sűrgősségi ellátás térítési díja eltér a rendelési idő díjtételeitől.

Tel: +36-30/203-4205

Fax: +36-29/381-087

E-mail:

drberes@borgyogyasz-pelleve.hu

Rádiósebészet

EACS Amszterdam      

Rádiósebészet
Új módszer a bőrgyógyászati rendelőben végezhető kissebészeti beavatkozásokra

Béres G. magán bőrgyógyász Anyag és módszer:

(Csak szöveg, a fotók miatt kérem, látogasson vissza később!) 

A rádiósebészet a lágyszövetek vágására és koagulálására kifejlesztett atraumatikus módszer. Nem szükséges nyomást kifejteni, és a sejtek elpárolognak a rádióhullámok hatásának irányában, melyet a mikroszálas elektróda bocsát ki magából. A rádio-jel frekvenciája kritikus az optimális klinikai és kozmetikai eredmény kialakításában.Amikor 4.0MHz-et alkalmazunk, az elektróda sosem melegszik fel, csak rádióhullámokat bocsát ki a szövetekbe. A szövetek ellenállása ezekkel a rádióhullámokkal szemben a lágyszövetek sejtjeiben levő víz fel-melegedését okozza, mely gőzt termel, és az egyes sejtek károsodását, ílzisét okozza. A hő oldalirányban terjed, csak minimális szöveti károsodást okozva, ennek következtében kevesebb a heg, kisebb a diszkomfort és a fájdalom.
Nem szükséges nyomást kifejteni, és a sejtek elvaporizálódnak a rádióhullám terjedésének irányá-ban. Ez a tanulmány az ambuláns praxisban az ultra-magas-frekvenciájú rádiósebészettel szerzett több, mint 10 éves tapasztalatunkat mutatja be.Eredmények:

Ezzel a technikával kezeltünk arci értágulatokat, jóindulatú bőrdaganatokat (leborotválásos és kimet-széses technika) benőtt körmöt, perianalis és genitális elváltozásokat, ezen kívül szőrtelenítésre is alkalmaztuk. A hegesedés hiánya, a rövid beavatkozási idő, a csaknem vértelen műtéti terület, a roved postoperatív ápolási idő csak néhány példa ennek a módszernek az előnyei közül.

Következtetés: A magas rezgésszámú és alacsony hőmérsékletű rádiósebészet a bőrgyógyászati praxis egy kiváló, pénzt és időt kímélő laser alternatívája.

Bemutatás

 Évmilliókig az emberiség élesített eszközöket alkalmazott a szövetek kimetszésére, és hőt a vérzések és daganatok roncsolására.


 

Az elektromosság felfedezésével elektrosebészeti technikát alkalmaztak a szövetek kimetszésére és vérzéscsillapításra, de alig történt változás az elmúlt évszázad során a hagyományos alacsony frekvenciájú, magas hőmérsékletű elektrosebészetben.

Az első elektrosebészeti műszert Coles és Oringer fejlesztette ki, melyet Irving Ellman miniatürizált, és előállította a jó vágó tulajdonságokkal bíró szűrt hullámformát.

 

1978-ban Mannes és munkatársai igazolták, hogy a lágyszövetek vágására a másodpercenként 4 milliós rezgésszám (megahertz) az optimális frekvencia. Ezen a frekvencián működnek a modern rádiósebészeti eszközök (Brown's textbook. Page 301. ).

 

Anyagok és módszerek

 

A rádióhullám sebészet (rádiófrekvenciás sebészet) egy olyan sebészeti módszer, mely nagyban különbözik az elektrosebészettől és a kauterektől. A hagyományos elektrosebészeti eszköz úgy vág, hogy az áramlás keresztül halad a betegen és az elektróda hegy biztosítja az ellenállást. Ez az elektróda hegy magas hőmérsékletre történő melegítését, a beteg shock és égés veszélyét, valamint a szövetek nagyfokú oldalhő károsodását jelenti.

A rádióhullám sebészet alapja a magas, 4MHz frekvenciájú rádióhullámok alkalmazása, melyek ala-csony hőmérsékletet alakítanak ki a RF mikroszálas elektródán át, ez a tengerészeti rádiókhoz hasonló rezgésszám. A szövetek képezik az ellenállást az elektróda helyett, így nem melegíti fel a RF mikroszál elektródát az alacsony hőmérsékletű RF rádióhullám energia. Ehelyett, a sejteken belüli víz képezi az ellenállást, gőzképződés kíséretében felforr és megrepeszti a sejthártyát, létrehozva ezzel egy borotvaéles metszést ez elektrosebészetnél tapasztalt oldalhőkárosodás nélkül. A szövetek elpárologtatása szignifikáns vérzéscsillapítást eredményez, anélkül, hogy a szöveteket megégetné. Ráadásul, a beavatkozás nem jelent sem shock, sem égés veszélyt a betegnek.
A legfontosabb az a tény, hogy kontrollált és minimális a szövetek oldalhő károsodása a 4MHz frenkvenciájú, alacsony hőmérsékletű rádiósebészet alkalmazása esetén. Ez kevesebb szöveti károsodást, kevesebb vérveszteséget és posztoperatív panaszt jelent gyorsabb és jobb sebgyógyulással. Szövettani tanulmányok igazolták, hogy a rádiósebészeti metszés jobb, mint a laserrel létrehozott, minősége a szikepengés metszéshez hasonló (Brown féle szövegkönyv 301. o.)

 

Szikepengés metszés (mechanikus artefact) 

  

Rádiósebészeti metszés (hőkárosodás a metszésvonal mentén)Rádiósebészeti alkalmazás

Esetismertetés

 

Mi a kórházi és a magán bőrgyógyászati-kozmetológiai praxisban 1999-ben kezdtük használni a rádiósebészeti készüléket. A bőrgyógyászok figyelmét legemlékezetesebb eseteinkkel szeretnénk felhívni erre az új kezelés el-járásra.

Leborotválás? Hagyományos babérlevél kimetszés?

Nem könnyű egy elváltozást hagyományos babérlevél-kimetszéssel eltávolítani, ha a babérlevél ki-metszés szövethiányt, defektust eredményez, mely az elváltozásnál legkevesebb 2mm-rel nagyobb, az épben történő eltávolítás miatt. Kényes területeken, mint pl. orrhegyen és szemkörnyéken, egyszerűen csak levághatjuk-borotválhatjuk az elváltozást vágó üzemmódban.

A rádiósebészet legfőbb előnyei:
1. Szövetminta szövettani feldolgozásra
2. Csökkent mértékű hegesedés
3. Nincs szükség varratokra, és így eltávolításukra
4. Rövidebb beavatkozási és postoperatíve ápolási idő1. Fibrosis nodularis nasi: Műtét előtt


azonnal műtét után

 Három héttel műtét után - közeli oldalnézet

 


2. Cornu cutaneum szempillasor alatt

 

Ebben az esetben a metszésvonal áthaladt az atípusos sejtek csoportján. Ennek ellenére a szövettanász nem javasolta a reoperációt, csak a kezelt terület 4 alkalommal történő kontrollját az első év során.
Nem volt recidiva

Előtteazonnal műtét utánnégy héttel a műtét után

 


 

Laser kezelés? Rádiósebészeti koaguláció?

Az ér eredetű elváltozások rendszeresen terápiás problémát jelentenek a bőrgyógyászati rendelőben. Nem volt könnyű nagy felületen elhelyezkedő értágulatokat kezelni a rádiósebészet előtt, mivel a hagyományos elektrosebészeti készülék mély hegeket okozott, a kezelés pedig fájdalmas volt, míg a beteg nem tudta kifizetni a költséges laser kezelést.
Első eset: egyoldali naevoid telangiectasia & rosacea
Előtte


1 hónappal az első kezelés után


végeredmény 3 kezelést követően

 

Orrbemeneti értágulat kezelés előtt

 Orrbemeneti értágulat azonnal kezelés után (pontszerű koagulumok a kezelés vonalán)


 

Második eset: kamaszlány pókanyajeggyel

Okkluzív kötés: helyi érzéstelenítőAnaemiás udvar a lézió körül 30 perces okklúzió utánKezelés előttegy hónappal kezelés után